De drie vormen van antisemitisme in Europa

oktober 11, 2006 at 10:12 pm Plaats een reactie


Drie vormen van antisemitisme werden beschreven in het rapport Rufin dat door minister De Vilepin werd aangevraagd om een korrekte evaluatie te bekomen van de toenemende antisemitische aggressies in Frankrijk.

Als inleiding benadrukt Rufin het belang van het herkennen van het antisemitisme als barometer van de democratie. Verder onderstreept hij dat antisemitisme niet enkel een zaak van Joden is maar van gans de bevolking. Wie in Frankrijk een Jood aanvalt, valt een Fransman aan.

Hij onderscheidt 3 vormen van antisemitisme:

1) het acting out antisemitisme
2) antisemitisme als strategie
3) antisemitisme per procuratie

Het eerste is volgens hem het gevolg van het verlies aan bakens van een marginale jeugd die ontheemd is, in het drugs milieu zit, en niet noodzakelijk moslim is. De bende van de barbaren is daar eigenlijk een extreem voorbeeld van. De banalisatie van het antisemitisme in deze groepen wijst op een falen van de opvoeding.

De tweede vorm is in zijn oude vorm het klassieke extreem rechts antisemitisme dat eigenlijk globaal goed is overmeesterd. Daarentegen is er een nieuwe vorm van antisemitisme ontstaan in het kielzog van het terrorisme en meer bepaald het cyberantisemitisme en negationisme via internet waartegen de democratieën met moeite een gepast antwoord op zoeken.

De derde vorm is een zeer perverse vorm van antisemitisme dat onder het mom van antiracisme, anticolonialisme, antisionisme, tiersmondisme, altermondialisme en ecologie samen de explosieve cocktail van Durban heeft gevormd dat door het moreel cautioneren van onaanvaardbare praktijken het antisemitisme banaliseert en toelaat.

Entry filed under: Antisemitisme, Europa, Joden in België.

Van haat naar liefde Historische flaters in het Midden-Oosten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 4,975 hits

contacten


%d bloggers liken dit: