Buitenlandse bemoeienissen in de Israëlische politiek

november 21, 2006 at 6:07 pm Plaats een reactie


Soms vraagt men mij als Belgische Jood welk mijn standpunt is ten opzichte van een of ander onderwerp van de Israelische politiek.Ten eerste ben ik geen Israelisch staatsburger en heb ik geen stemrecht in Israel.Ten tweede maken mijn politieke en philosphische opinies deel uit van mijn privaat leven.Ten derde is de buitenlandse bemoeienis in de binnenlandse politiek van Israel schandalig.De manier waarop soms betuttelend wordt gereageerd op sommige aspecten van de Israelische politiek is wraakroeppend.

Een voorbeeld. De Europese landen vinden dat de politiek van Israel niet past in hun beleid. Zij steunen dan bijvoorbeeld financieel een marginale politicus zoals Yossi Beilin. http://www.alliancefr.com/actualite/desinformat/finance.html

Hoe zou Belgie reageren indien één van haar politici gefinancieerd werd door een buitenlandse mogendheid?Juist, ik ken er ook één die van zijn rechten is ontdaan en zijn verdere leven in ballingschap is mogen blijven leven in Spanje.

Ter herrinering, Israel is een parlementaire democratie die sinds haar ontstaan in staat van oorlog is.

Zoals in België de code Napoleon nog steeds in voege is omdat wetten zomaar niet van de ene op de andere dag kunnen veranderd worden zijn de wetten in Israël een opeenstapeling van wetten van verschillende regimes.

Als geneesheer maak ik deel uit van de Israel Medical Association World Fellowship. Opmerkelijk is dat deze statuten zijn geschreven onder Turks recht in 1909. Deze statuten zijn natuurlijk aangepast aan de verschillende regimes die er sindsdien zijn geweest. Maar de originele texten zijn onder Turks recht geschreven hoe dat je het draait of keert.

En zo zijn talrijke wetten en politieke partijen in Israel gegroeid uit aanpassingen aan de politieke realiteit van het ogenblik hetgeen soms de meest eigenaardige wendingen aan deze wetten geeft.

Het opsommen van al deze rariteiten is ietswat teveel van mij gevraagd gezien ik geen juridische vorming heb, maar het zou toch interessant zijn een beknopte versie van Israelisch recht te lezen al is het maar ter informatie: http://www.llrx.com/features/israel.htm.

Al heeft de bijbel een inspirerende rol op het ethisch karakter van de Israelische wet. Ik denk niet dat bijvoorbeeld de wetten van het wegverkeer iets te maken hebben met de bijbelwetten . Als sommigen zeggen dat Israel een theocratie is, dan is dat enkel een teken van gebrek aan kennis.

Als iemand zegt dat Israel in onze moderne samenleving van scheiding tussen kerk en staat niet Joods mag zijn, dan is dat niet uit een vrijzinnige overtuiging, maar een louter antisemitische houding van het niet gunnen aan het Joodse volk dat zij haar eigen recht op zelfbeschikking mag hebben.

Als iemand zegt dat Israel door haar Joods karakter indruist tegen de geloofsovertuigingen van andere religies dan is dat niet uit een religieuze overtuiging, maar een louter antisemitische houding van het niet gunnen aan het Joodse volk dat ze haar eigen recht op een geloofsovertuiging mag hebben.

Entry filed under: Antisemitisme, Israel, Israel/Palestijnen, Joden in België, judaism and Israel.

De perverse resultaten van de AFP mediamanipulaties 5 jaar na Durban: licence to kill

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 4,975 hits

contacten


%d bloggers liken dit: